Point machine logo

Developed by Hoteligy.com
Location
Volcano House. César Manrique Foundation. Tahíche

César Manrique Foundation is headquartered in a spectacular dwelling designed by César Manrique himself upon his return from New York City, when he decided to locate permanently at Lanzarote. 

This 3 000 square metre building engages in constant dialogue with the natural surrounds on its 30 000-square metre lot and beyond: here, volcano and architecture blend in mutual respect.

The upper storey draws its inspiration from Lanzarote’s traditional architecture, enhanced with modern functional elements such as wide windows, large rooms and overhead lighting.

The lower storey is built around five natural volcanic bubbles interconnected by tunnels excavated in the lava. 

The landscaping around the house plays on the fascinating contrast between the inorganic black lava, volcanic ash and “socos” (low wind screens) on the one hand and fruit trees and other plants on the other.

They constitute a surprisingly habitable setting and an exemplary intervention in a natural space. The swimming pool, the small ballroom, the oven, the barbeque… are also open to visitors, all surrounded by abundant plant life and the island’s ubiquitous basalt. The room located just before the exit is the painter’s former studio, today converted into an exhibition hall for paintings.

Visitors to this house built in a sea of lava are guaranteed a unique experience.

The unique conditions of the building mean that it is partially accessible to persons with reduced mobility.

Image gallery